De Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs (CNS) die wordt gedragen door vier protestantse kerken in Nunspeet.....
Onze school maakt deel uit van de Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs (CNS).
Eikbosserweg 45b
8071 XA Nunspeet
Telefoon: 0341-270 885
Email: bestuur@cnsnunspeet.nl
Website: https://cnsnunspeet.nl/
Sinds 2019 is CNS bestuurlijk verantwoordelijk voor de Stichting Protestants Christelijke Peuterspeelzalen te Nunspeet (SPCP). SPCP biedt peuterspeelzaalwerk aan op Protestants Christelijke basis. De peuteropvang is een voorschoolse voorziening voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Het doel van de peuteropvang is om kinderen te stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling. Kinderen krijgen de gelegenheid om in groepsverband te spelen, te leren en zich te ontwikkelen. Het aanbieden van voor- en vroegschoolse educatie (VVE) hoort daar ook bij. Meer informatie op www.spcpnunspeet.nl.
Onze school is een gemeenschap waarin liefde tot God en de naaste centraal staat.
Onze scholen zijn een gemeenschappen van ouders, leden van de vereniging, bestuursleden, personeelsleden en kinderen, waarin liefde tot God en de naaste centraal staat. Al onze relaties staan in dat perspectief en in die relaties is eerlijkheid onmisbaar. Vier relaties zijn van groot belang: de relatie tot God, de medemens, de natuur (schepping) en tot zichzelf.
In al deze relaties staat het kind centraal en wordt tegemoet gekomen aan de volgende behoeften van kinderen:
Het motto van de school waaronder wij vorm willen geven aan onze visie:
Immanuelschool
… met oog voor talent!
… en jij maakt het verschil!
Immanuelschool; met deze naam willen wij een Christelijke school zijn. “God met ons”. We zijn blij met deze naam omdat het aangeeft dat wij als betrokkenen bij de school afhankelijk zijn van de hulp en nabijheid van God.
Wij willen als team vanuit ons geloof met de kinderen omgaan. Dat betekent dat we tijdens de Bijbellessen de boodschap van het Evangelie overdragen door middel van Bijbelvertelling, verwerking, liederen en gesprek. Het Woord van God leert ons het volgende: God heeft ons gemaakt met als doel om in volmaakte vrede en geluk tot Zijn eer te leven. Maar de mensen zijn in opstand gekomen tegen God en daardoor is zonde, verdriet, ziekte en dood in ons leven gekomen.
God liet het er niet bij zitten, maar gaf Zijn Zoon, de Here Jezus, om de wereld te redden. Hij is gestorven aan het kruis om de straf te dragen, die wij verdienden.
Daarom is het voor iedereen nodig om te geloven in de Here Jezus, want wie dat doet zal niet verloren gaan, wordt kind van God en ontvangt eeuwig leven (Joh. 3 : 16). Jezus is mens geworden om ons te redden, maar ook om ons te leren hoe wij als Gods kinderen in deze wereld mogen leven. Wij worden opgeroepen om door de kracht van de Heilige Geest Jezus’ voorbeeld van liefde na te volgen.
Het uiteindelijke doel van God met ons is dat wij eeuwig leven zullen in Zijn nieuwe Koninkrijk, tot Zijn eer in volmaakte vrede en geluk. Ons leven op aarde is daar een voorbereiding op.
We hebben als doel om het onderwijs aan de leerlingen zo goed als mogelijk te verzorgen.
Naar aanleiding van het bovenstaande willen we voldoen aan artikel 8 lid 3 wpo waarin staat dat het onderwijs:
Burgerschapsvorming is het vormen van leerlingen die actief meedoen aan de samenleving en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Bij Burgerschapsvorming gaat het vooral om de houding en de vaardigheden van de leerlingen. De school is hier een geschikte oefenplaats voor. Er zijn drie domeinen die de kern van Burgerschapsvorming zijn: Democratie (door democratie kunnen verschillende opvattingen op een vredige manier tot oplossingen komen. Participatie (door een bijdrage te leveren aan de eigen leefomgeving en de verantwoordelijkheid ervoor te nemen) en door identiteit (door te handen vanuit je waarden en normen).
Tijdens de lessen wereldoriëntatie en de lessen op levensbeschouwelijk vlak wordt regelmatig aandacht besteed aan de samenleving in het algemeen, uitgaande van onze waarden en normen. Wij proberen onze kinderen oog te laten hebben voor mensen met andere achtergronden en culturen. Onder andere tijdens zendingsprojecten komt dit ter sprake.
Kleding
Onze school is een christelijke school. Wij dragen het christelijk gedachtegoed uit in de geest van de grondslag van de vereniging voor CNS te Nunspeet. Dit heeft consequenties voor ons handelen met en naar elkaar. Wij zullen op onze scholen uitingen van andere godsdiensten niet toestaan. Vanuit onze overtuiging willen wij respect hebben voor het lichaam met invoelingsvermogen voor omgangsvormen en goede zeden. Om die reden vragen we rekening te houden met de kleding keuze, zodat deze passend is bij een leer- en schoolomgeving. Dus geen kleding met seksueel getinte afbeeldingen, geen kleding met doodshoofden of anderszins aanstootgevende afbeeldingen. Dit geldt ook voor zaken als tassen, mappen, etuis en dergelijke. Uit oogpunt van fatsoenlijke omgangsvormen is het dragen van hoofddeksels (baseballpet, ijsmuts en dergelijke) en zonnebrillen onder schooltijd, binnen de schoolgebouwen niet toegestaan. Van medewerkers en stagiaires vragen wij dat ze zich netjes en correct, kortom representatief kleden.
Elke school heeft als doel om het onderwijs aan de leerlingen zo goed als mogelijk te verzorgen. Als team hebben we in het afgelopen schooljaar hierover gesproken. Vanuit kernwaarden (wat we belangrijk vinden) hebben we vastgesteld welke onderwijskundige accenten we willen gaan leggen binnen ons onderwijs en wat we daarbinnen willen behouden en versterken. We sluiten daarbij ook aan op maatschappelijke ontwikkelingen, de opzet van moderne lesmethoden en behoefte aan maatwerk. De school maakt dus nieuwe onderwijskundige keuzes waarbij we vast aangeven dat de voordelen van het circuitmodel behouden blijven, maar het model zelf als zodanig niet meer ‘de standaard’ binnen de organisatie van het onderwijs is.
Het komende jaar gaan we verder met de afspraken vanuit het schoolplan2023- 2027
Onze plannen voor het komende schooljaar zijn:
De Immanuelschool wil een school zijn waar alle leerlingen, leerkrachten en ouders zich thuis voelen en kunnen ontwikkelen. Naast aandacht voor de omgang met elkaar, vraagt dit om kwalitatief goed onderwijs dat aansluit bij de onderwijsbehoeften van elke leerling, maar ook tegemoet komt aan de vaardigheden die de leerlingen nodig hebben om te functioneren in de maatschappij.
Binnen de school zetten we in op het professionaliseren van de leerkracht. Een leerkracht met expertise kan nog beter onderwijs geven aan de leerlingen en staat krachtiger voor de groep.
Het komende schooljaar richten we ons op de ontwikkelingen van TOS leerlingen in de onderbouw, kinderen met HB in groep 3, volgen een aantal leerkrachten de werkplekcoach opleiding om studenten vanuit de Viaa te kunnen begeleiden en coachen.
Binnen de triade groepen volgen een aantal collega’s de opleiding talentbegeleider start of gevorderden.
Als team werken we aan collegiale consultatie en zullen we voor IPC een andere school bezoeken die al langer werkt met IPC.We vergelijken de ontwikkeling van uw kind met het landelijk gemiddelde.
Vanaf groep 3 worden de vorderingen op het gebied van lezen, taal en rekenen enkele malen per jaar beoordeeld aan de hand van landelijk genormeerde toetsen. We vergelijken de ontwikkeling van uw kind met het landelijk gemiddelde. De resultaten van de toetsen worden door het team besproken. Waar nodig wordt het onderwijs aangepast. Op deze wijze kunnen de kinderen als klas én individueel gevolgd worden. Deze resultaten worden meegewogen in het advies dat de leerkracht van groep 8 geeft ten aanzien van het te volgen voortgezet onderwijs.
In groep 8 moeten ouders en kinderen een keuze maken voor een school voor voortgezet onderwijs. De doorstroomtoets ( nieuw in dit schooljaar) is hierbij een hulpmiddel.
Meer informatie – speciaal voor ouders - leest op de volgende website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schooladvies-en-eindtoets-basisschool/wetsvoorstel-doorstroomtoetsen-po
Meer informatie en cijfers over onze school kunt u vinden op de website 'Scholen op de kaart'.
Blijvende professionalisering en schoolontwikkeling is een speerpunt.
Om de resultaten van het onderwijs te waarborgen en te verbeteren maken we o.a. gebruik van tevredenheidsonderzoeken (leerlingen, ouders, medewerkers) een gesprekkencyclus voor alle medewerkers en hebben een systeem van interne auditering. Op schoolniveau wordt er gesproken over de kwaliteit van het onderwijs en het team volgt regelmatig scholing.
De resultaten van het onderwijs worden besproken met de medezeggenschapsraad en de algemene directie. Op de website van de inspectie kunt u lezen hoe de inspectie de school beoordeelt (www.onderwijsinspectie.nl).
De contactpersoon van het CJG heeft regelmatig contact met de intern begeleide van school. Zij adviseert school met name bij vragen over de opvoeding en sociale emotionele ontwikkeling van leerlingen. Ook geeft het CJG begeleiding aan ouders en kinderen. Deze ondersteuning kan zowel op schol, thuis alsop kantoor uitgevoerd worden. Voorbeelden waar het CJG voor wordt ingeschakeld zijn: kinderen die te maken hebben met echtscheiding, versterken van sociale vaardigheden, tegengaan van pesten en opvoedondersteuning voor ouders.
Binnen de CNS scholen willen we graag alle leerlingen, op elk niveau de juiste zorg bieden. Daarvoor zijn we samen met de Immanuel een samenwerking begonnen met de Bron en de Da Costa Nunspeet om zo de meer/hoogbegaafde leerling de uitdaging te geven die ze nodig hebben. De kinderen die hiervoor in aanmerking komen worden door de leerkracht en IB-er aangemeld via een aanmeld formulier. Hierbij zal specifiek gekeken worden naar de hulpvraag van het kind of de school. De leerlingen gaan na plaatsing één keer per week naar de gezamenlijke “Vuurtoren” groep. In deze groep komen kinderen van groep 5 tot en met groep 7 samen en leren hier vaardigheden aan die voor deze doelgroep belangrijk zijn, daarbij moet er worden gedacht aan mindset, het omgaan met vaste overtuigingen, het leren gebruik maken van het geheugen, zelfstandig werken, samenwerken, onderzoeken, omgaan met frustraties, het opsporen en oplossen van hiaten en het probleemoplossend vermogen ontwikkelen.
De “vuurtoren” groep komt elke week een middag bij elkaar op de locatie Randweg 11, bovenbouw locatie van de Immanuëlschool. De begeleiding van deze groep ligt bij Juf Mirjam Kruithof. Binnen de groep zal er gewerkt worden aan de hulpvraag van het kind en worden vaardigheden aangeleerd. Hierbij is er regelmatig contact met de IB-er van de scholen. Er zijn vaste momenten van evaluatie en oudergesprekken.
Vanuit de Immanuëlschool is de stap gezet om in Nunspeet tot een passende voorziening voor meer en hoogbegaafde leerlingen te komen. Het doel is: het realiseren van een zodanige voorziening in Nunspeet dat hoogbegaafde leerlingen passend onderwijs ontvangen binnen de gemeentegrenzen. Het bestuur van CNS wil voorkomen dat ouders noodgedwongen kiezen voor onderwijs in de regio, omdat Nunspeet geen geschikte onderwijsvoorziening heeft.
Binnen deze groep wordt een uitdagende leeromgeving geboden waarin de leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit is niet altijd mogelijk is binnen het reguliere onderwijs. Dit kan tot verschillende problemen leiden zoals onderpresteren, aanpassings- en gedragsproblemen. De kinderen kunnen zich daardoor ongelukkig en onbegrepen voelen.
Hoogbegaafde kinderen leren op een andere manier. Zij staan anders in het leven. Deze unieke eigenschappen vragen om een andere benadering en leeromgeving. Onze enthousiaste leerkrachten en leerkrachtondersteuner hebben een specialisatie op dit gebied
zodat wij een passend onderwijsaanbod kunnen bieden. De kinderen gaan vaak sneller door de lesstof heen en hebben minder behoefte aan instructie. Daarom wordt de lesstof compact aangeboden en wordt er “topdown” lesgegeven. Er wordt per leerling gekeken waar behoefte aan is, wat aansluit bij hun niveau.
Door deze manier van lesgeven ontstaat er meer ruimte voor verbreding en verdieping van de kernvakken. Daarnaast blijft er ook tijd over voor vakken zoals schaken, filosofie en mindset trainingen. In dit programma is er veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden die de kinderen ook in hun verdere leven nodig zullen hebben. U kunt hierbij denken aan vaardigheden als leren leren, leren doorzetten en omgaan met jezelf en de wereld om je heen. In het middagprogramma maken we gebruik van de units van IPC. We zijn ervan overtuigd dat kinderen op hun best leren door boeiende, actieve en zinvolle lessen. IPC helpt de leerkracht en de leerling hierbij. Leerlingen werken aan hun zelfvertrouwen en ontdekken volop hun eigen en elkaars talenten.
Wat betreft de organisatie is gekozen voor drie fultime meer -en hoogbegaafde groepen . Deze groepen hebben de naam Triade meegekregen. We hebben drie combinategroepen: groep 4/ 5, groep 6/7 en groep 7/8. De leerlingen van de HB klas vallen onder de verantwoordelijkheid van de Immanuëlschool. Professionele ondersteuning is structureel geregeld via Novilo.
Iedere school heeft in het schoolondersteuningsprofiel (SOP) omschreven welke ondersteuning de school kan bieden. In dit profiel is te lezen op welke wijze de school de begeleiding aan leerlingen vorm geeft en welke mogelijkheden voor extra ondersteuning de school heeft. Bij het realiseren van de gewenste ondersteuning werken alle scholen vanuit de uitgangspunten van handelingsgericht werken (HGW). Dit betekent kort gezegd: Als een kind extra ondersteuning nodig heeft, wordt niet in de eerste plaats gekeken naar wat het kind heeft, maar naar wat het kind nodig heeft. Bij HGW is de samenwerking en afstemming met ouders en andere deskundigen een belangrijk aandachtspunt.
Leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften stellen extra eisen aan de school, het gebouw, de leerkrachten, de IB-er en ook de medeleerlingen. Het uitgangspunt is dat elke leerkracht in principe ruimte heeft voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Denk hierbij aan verschillen in intelligentie, tempo, sociale vaardigheden en leermogelijkheden. Bij ieder verzoek tot plaatsing van een leerling zal een afweging gemaakt worden. Kern van deze afweging is de vraag of de combinatie van specifieke onderwijsbehoeften en de benodigde extra ondersteuning past binnen de basisondersteuning, die de school kan bieden.
Uitgangspunten (vragen) voor plaatsing zijn o.a. :
Binnen elke groep bevindt zich een divers gezelschap van kinderen. Divers als we het hebben over verschillen in bijvoorbeeld interesses, werkhouding, motivatie, leervermogen en leerprestaties. Daarbij komt dat elk kind zich op zijn eigen manier ontwikkelt: bij de één gaat de ontwikkeling geleidelijk, bij de ander met sprongen. In het leer- en ontwikkelingsaanbod wordt ingegaan op de hierboven beschreven verschillen in ontwikkeling. We maken bijvoorbeeld gebruik van leermethodes met differentiatiemogelijkheden, zodat leerlingen die meer oefening nodig hebben extra oefenstof en vlotte kinderen extra verdiepingsstof kan worden aangeboden. Om zicht te krijgen op de (leer)ontwikkeling van kinderen maken we gebruik van verschillende vormen van signalering en toetsing. In overeenstemming met de afspraken zoals die verwoord zijn in het regionale zorgplan gaan we, als blijkt dat een leerling toch niet goed mee kan komen met het niveau van zijn groep, als volgt te werk:
In groep 1 en 2 werken we nu nog met “Bosos”. Op verschillende manieren stimuleren we de ontwikkeling van kinderen. Er wordt gewerkt met verschillende thema’s waarbinnen we de ontwikkeling van het jonge kind volgen. Dit doen we aan de hand van doelen waar we aan werken. Deze doelen worden verwerkt in het thema en kan zowel bij spel toegepast worden als bij het maken van een werkje.
Een belangrijke verantwoordelijkheid van de school is dat alle kinderen leren lezen. Als een team willen wij bereiken, dat alle kinderen kunnen lezen op niveau E7-Plus. Alle groepen werken volgens het landelijk protocol leesproblemen dyslexie. De toets kalender volgt de signaleringsmomenten. Wanneer uit het leerlingvolgsysteem blijkt dat uw kind begin groep 4, ondanks intensieve begeleiding, een grote achterstand heeft bij het lezen en / of spellen (Cito-score E bij lezen, spelling en begrijpend lezen) kan er sprake zijn van dyslexie.
Uit het dossier van de school moet blijken dat het een hardnekkige achterstand is, die ook na een intensieve begeleiding door de school blijft bestaan. Samen met de intern begeleider en dyslexie specialist van Centraal Nederland wordt bepaald of er een nader onderzoek naar dyslexie plaats zal vinden of niet, zodat eventueel een dyslexieverklaring voor uw kind afgegeven kan worden.
Mocht uw kind de diagnose ernstige enkelvoudige dyslexie krijgen dan komt uw kind in aanmerking voor dyslexiebehandeling. Deze behandeling wordt vergoed door de gemeente. Voor het slagen van de behandeling is de betrokkenheid en inbreng van zowel school als die van de ouder(s) wel van groot belang en zal van het kind en hun ouder(s) een behoorlijke inspanning vergen. Het onderzoek en de behandelingen vinden plaats op het kantoor van Centraal Nederland in Nunspeet of waar mogelijk op school.
Als uw kind een lichte vorm van dyslexie blijkt te hebben, zal de school (eventueel in overleg met de dyslexiespecialist en het kind) een plan van aanpak opstellen, voor aanvullende ondersteuning van het kind op school zelf. Dit plan zal dan met de ouders besproken worden.
Onze school maakt gebruik van onderwijsadviesbureau Centraal Nederland. Centraal Nederland voert ondersteunende dienstverlening gericht op leerlingenzorg uit.
De school heeft 1 vaste leerlingbegeleider waarmee de leerlingenzorg wordt besproken. De leerkracht informeert altijd vooraf de betrokken ouders, voordat de hulp van de leerlingbegeleider wordt ingeroepen.
In gezamenlijk overleg tussen ouders, leerkracht en een medewerker van het expertisecentrum wordt nagegaan wat het beste voor het kind is.Leerlingen moeten in 8 jaar minimaal 7.520 uur naar school. Op jaarbasis is dat 940 uur. We zorgen voor een evenwichtige verdeling van de activiteiten.
Onze school hanteert een continurooster. De lestijden kunt u vinden op onze website.
Alle medewerkers van CNS Nunspeet doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat uw kind het onderwijs krijgt dat hij/zij verdient.
Alle medewerkers van CNS Nunspeet doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat uw kind het onderwijs krijgt dat hij/zij verdient. Toch kan het voorkomen dat u in sommige gevallen niet tevreden bent over de werkwijze of keuzes die gemaakt worden. U kunt dan een klacht indienen.
We kennen drie niveaus:
In elke instelling of in elk bedrijf komt het voor dat ‘klanten’ niet tevreden zijn. Dat kan ook bij ons voorkomen. Veelal berusten klachten op miscommunicatie tussen betrokkenen. En van elke klacht kun je leren. Daarom raden wij u aan om in geval van klachten de volgende stappen te ondernemen.
Stap 1
Leg uw probleem zo snel mogelijk voor aan de leerkracht. In negen van de tien gevallen kan het probleem meteen worden opgelost. In andere gevallen wordt er samen gezocht naar een oplossing/aanpak. Het is daarbij belangrijk om geduld te hebben en de leerkracht de tijd te geven een oplossing uit te werken en een aanpak uit te proberen.
Stap 2
Als er na verloop van tijd geen verbetering optreedt, weer contact opnemen met de leerkracht. Samen weer zoeken naar een oplossing. Komt u er niet uit, ga naar stap 3.
Stap 3
Leg uw klacht voor aan de directeur van de school. U zoekt samen met de directeur naar een oplossing. In sommige gevallen is een gesprek tussen u, de leerkracht en de directeur een oplossing. Ook bij deze stap is het belangrijk om geduld te hebben en de directeur de tijd te geven een oplossing uit te werken en een aanpak uit te proberen. Geen resultaat? Leg dan uw klacht neer bij het bestuur.
Wanneer het klachten betreft van ouders of leerkrachten met betrekking tot seksuele intimidatie, agressie of geweld, kan rechtstreeks contact worden opgenomen met de vertrouwenspersoon.
De school moet een plek zijn waar uw kind en ook de leerkrachten zich veilig kunnen voelen. De medewerkers in de school doen er alles aan om dit gevoel van veiligheid optimaal te laten zijn. Toch kunnen er zich situaties voordoen waarbij het gevoel van veiligheid ver te zoeken is. Denk daarbij aan ernstig pesten, geweld, of (seksuele) intimidatie. Gelukkig is er op school een contactpersoon die speciaal voor deze situaties is aangesteld en waar u of uw kind mee in contact kan treden. Bij ingewikkelde situaties kan de contactpersoon de vertrouwenspersoon inschakelen. Dat kunt u als ouders ook rechtstreeks doen. De vertrouwenspersoon zal in overleg met de school proberen maatregelen te treffen waardoor de veiligheid terugkeert.
Op de Immanuëlschool is mevrouw Vedder vertrouwenspersonen bij ons op school. Bij haar kunt u altijd terecht om een klacht of een geval van (vermeend) machtsmisbruik te bespreken. De contactpersoon weet ook of uw klacht misschien op een andere plek thuis hoort en verwijst u dan naar de goede persoon.
De gesprekken met de contactpersoon zijn altijd vertrouwelijk. De contactpersoon is er om u bij te staan, zij begeleidt u als klager en onderneemt in overleg met u actie. Voor de school zijn ook externe vertrouwenspersonen aangetrokken om op te treden in gevallen wanneer dat wenselijk is.
U kunt de vertrouwenspersoon zien als een objectieve deskundige van buiten de school.
'Beste medewerkers, ouders, andere betrokkenen, Ik ben binnen jullie organisatie betrokken als extern vertrouwenspersoon. Binnen organisaties waar de vertrouwenspersoon goed is geïntegreerd, vervult deze een spilfunctie in de sociale veiligheid. Die sociale veiligheid gaat me aan het hart. Vanuit verschillende rollen en functies zoek ik voortdurend naar manieren om echt, authentiek aanwezig en in verbinding te zijn, om van daaruit anderen te helpen dat bij hen te realiseren.
Ik wil meehelpen plekken te creëren waar kinderen en volwassenen graag willen werken en willen zijn, waar authenticiteit groeit en waar vertrouwen bevorderd wordt. Vele jaren heb ik daaraan gewerkt vanuit mijn rol als schoolleider in het basisonderwijs.
Tegenwoordig doe ik dat als opleider en adviseur, waarbij ik naast sociale veiligheid ook betrokken ben bij thema’s als leiderschap, organisatiecultuur en professionele identiteit. Mijn rol als vertrouwenspersoon voer ik uit aan de hand van de volgende hoofdtaken:
De woorden ‘klager’ en ‘klacht’ roepen vaak vervelende associaties op. Tegelijkertijd kan het (preventief) spreken over klachten of ervaringen juist heel helpend zijn in het streven naar goed samenwerken. Ik zie het als mijn taak om, met een open houding, waar nodig bij te dragen aan een leer- en werkklimaat van gezonde ontmoetingen. Ontmoetingen waarbij er oog en ruimte is voor diversiteit, zodat kinderen en volwassenen zich veilig en betrokken voelen en van daaruit zich optimaal kunnen ontwikkelen.
Wanneer u contact met mij wilt opnemen kunt mij bereiken via de gegevens hieronder.
Hartelijke groet,
Marco Bulthuis'
CONTACTGEGEVENS
Marco Bulthuis
m.bulthuis@viaa.nl
06 - 54 79 50 83
Postbus 394, 3440 AJ Woerden
T 070-3861697 (van 10.00 tot 12.30 en 13.30 tot 16.00 uur)
E-mail: Info@gcbo.nl
De klachtenregeling is te vinden op de website van CNS Nunspeet.
Het kan ons allemaal overkomen dat we ons niet veilig voelen in bepaalde situaties. Het kan gebeuren dat u of uw kind zich bedreigd voelt door woorden of gebaren die anderen gebruikt hebben. Of dat er sprake is van lichamelijke contacten die u of uw kind ongewenst vindt. Het kan gaan om pesten door kinderen of volwassenen. Het kan ook gaan om discriminatie of ruzies al dan niet met vormen van agressie en geweld. In al deze situaties is sprake van machtsmisbruik. Er is een ‘dader’ die een zekere macht heeft over zijn ‘slachtoffer’. Het ‘slachtoffer’ kan zich niet verdedigen, durft dat niet, of weet niet hoe het moet reageren. Machtsmisbruik kan overal voorkomen, dus ook op scholen. Voor de gevallen waarin er op school sprake is van machtsmisbruik heeft onze school een klachtenregeling. Hierin staat hoe een klacht over machtsmisbruik wordt behandeld. De klachtenregeling beschrijft ook de taken en bevoegdheden van de contactpersonen en de vertrouwenspersonen van onze school vereniging.
Schoolleiding, contactpersonen en vertrouwenspersonen zullen een klacht van ouders / leerlingen zorgvuldig behandelen. Bij klachten van ouders en leerlingen over de schoolsituatie, waarbij mogelijk sprake is van een zedendelict, is de school verplicht tot het doen van aangifte bij de politie / officier van justitie. Omdat mogelijk de veiligheid van meerdere kinderen in het geding is.
Als wij op school een vermoeden hebben dat een leerling slachtoffer is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling, dan handelen wij zoals beschreven staat in de meldcode van ons schoolbestuur. Onze organisatie heeft de verantwoordelijkheid om effectief te reageren op signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Vanaf juli 2013 is het landelijk verplicht om volgens de vijf stappen van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te handelen.
In het kort houdt dit in:
Onze school heeft een vignet ‘welbevinden.’ We zijn alert en willen door het scheppen van een goed pedagogisch klimaat pesten voorkomen. We maken gebruik van de Kanjertraining (lessen en signalering). Het hoeft niet verontrustend te zijn wanneer een kind af en toe geplaagd wordt. Het is een onderdeel van het volwassen worden en het is goed dat een kind leert om weerbaar te worden. Erger wordt het als een kind echt en langdurig gepest wordt. Kinderen krijgen dan niet meer de kans om zichzelf te zijn, terwijl de schoolgang een verschrikking kan worden. Vanzelfsprekend kunt u bij zorgen als eerste terecht bij de groepsleerkracht. In de sectorwet staat dat elke basisschool verantwoordelijk is voor het scheppen van een sociaal veilig klimaat en voor het monitoren van het veiligheidsgevoel van leerlingen. Ouders kunnen als hun kind aanhoudend gepest wordt, terecht bij een vast aanspreekpunt: de anti-pestcoördinator. Ook het aanspreekpunt is wettelijk voorgeschreven. Het is vooral belangrijk dat pesten opgemerkt wordt en er iets mee wordt gedaan. Anti-pestcoördinatoren: Anne-Marijke Boers en Bertha Immerzeel.
We willen op school kwalitatief goed onderwijs geven op een plek die veilig is voor iedereen, zodat er met plezier geleerd, gewerkt en gespeeld kan worden. Dat betekent enerzijds dat de school de kans op fysiek gevaar zoveel mogelijk uitsluit en anderzijds dat de school maatregelen neemt tegen sociale onveiligheid. Hiermee waarborgen we een gezond en veilig schoolklimaat. Er zijn diverse maatregelen en afspraken gemaakt die zijn vastgelegd. Daarnaast beschikt de school over een Arbo-coördinator en een aantal BHV’ers. Zij zorgen samen voor het oefenen van ontruimingen en nascholing op het gebied van BHV. De school en het schoolplein zijn rookvrij, wat betekent dat het roken daar niet toegestaan wordt voor medewerkers, ouders of derden tijdens school-gerelateerde activiteiten.
Elke basisschool wordt regelmatig gecontroleerd op veiligheid. De aandachtspunten die uit die keuring komen, verwerken wij jaarlijks in ons Arboplan. Elk jaar evalueren wij ons plan en maken vervolgens weer een nieuw plan.
Vele activiteiten voor kinderen worden uit dit schoolfonds bekostigd.