De Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs (CNS) die wordt gedragen door vier protestantse kerken in Nunspeet.....
Onze school maakt deel uit van de Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs (CNS).
Eikbosserweg 45b
8071 XA Nunspeet
Telefoon: 0341-270 885
Email: bestuur@cnsnunspeet.nl
Website: https://cnsnunspeet.nl/
Sinds 2019 is CNS bestuurlijk verantwoordelijk voor de Stichting Protestants Christelijke Peuterspeelzalen te Nunspeet (SPCP). SPCP biedt peuterspeelzaalwerk aan op Protestants Christelijke basis. De peuteropvang is een voorschoolse voorziening voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Het doel van de peuteropvang is om kinderen te stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling. Kinderen krijgen de gelegenheid om in groepsverband te spelen, te leren en zich te ontwikkelen. Het aanbieden van voor- en vroegschoolse educatie (VVE) hoort daar ook bij. Meer informatie op www.spcpnunspeet.nl.
Onze school is een gemeenschap waarin liefde tot God en de naaste centraal staat.
Onze school is een gemeenschap van ouders, leden van de vereniging, bestuursleden, personeelsleden en kinderen, waarin liefde tot God en de naaste centraal staat. Al onze relaties staan in dat perspectief en in die relaties is eerlijkheid onmisbaar.
Vier relaties zijn van groot belang:
Alle kinderen moeten optimale kansen krijgen om hun talenten te kunnen ontwikkelen, maar dit mag nooit ten koste gaan van anderen. In al deze relaties staat het kind dus centraal en wordt tegemoet gekomen aan de volgende behoeften van kinderen:
We hebben als doel om het onderwijs aan de leerlingen zo goed als mogelijk te verzorgen.
Naar aanleiding van het bovenstaande willen we voldoen aan artikel 8 lid 3 wpo waarin staat dat het onderwijs:
Burgerschapsvorming is het vormen van leerlingen die actief meedoen aan de samenleving en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Bij Burgerschapsvorming gaat het vooral om de houding en de vaardigheden van de leerlingen. De school is hier een geschikte oefenplaats voor. Er zijn drie domeinen die de kern van Burgerschapsvorming zijn: Democratie (door democratie kunnen verschillende opvattingen op een vredige manier tot oplossingen komen. Participatie (door een bijdrage te leveren aan de eigen leefomgeving en de verantwoordelijkheid ervoor te nemen) en door identiteit (door te handen vanuit je waarden en normen).
Tijdens de lessen wereldoriëntatie en de lessen op levensbeschouwelijk vlak wordt regelmatig aandacht besteed aan de samenleving in het algemeen, uitgaande van onze waarden en normen. Wij proberen onze kinderen oog te laten hebben voor mensen met andere achtergronden en culturen. Onder andere tijdens zendingsprojecten komt dit ter sprake.
Kleding
Onze school is een christelijke school. Wij dragen het christelijk gedachtegoed uit in de geest van de grondslag van de vereniging voor CNS te Nunspeet. Dit heeft consequenties voor ons handelen met en naar elkaar. Wij zullen op onze scholen uitingen van andere godsdiensten niet toestaan. Vanuit onze overtuiging willen wij respect hebben voor het lichaam met invoelingsvermogen voor omgangsvormen en goede zeden. Om die reden vragen we rekening te houden met de kleding keuze, zodat deze passend is bij een leer- en schoolomgeving. Dus geen kleding met seksueel getinte afbeeldingen, geen kleding met doodshoofden of anderszins aanstootgevende afbeeldingen. Dit geldt ook voor zaken als tassen, mappen, etuis en dergelijke. Uit oogpunt van fatsoenlijke omgangsvormen is het dragen van hoofddeksels (baseballpet, ijsmuts en dergelijke) en zonnebrillen onder schooltijd, binnen de schoolgebouwen niet toegestaan. Van medewerkers en stagiaires vragen wij dat ze zich netjes en correct, kortom representatief kleden.
Elke school heeft als doel om het onderwijs aan de leerlingen zo goed als mogelijk te verzorgen. Vanuit kernwaarden (wat we belangrijk vinden) hebben we als team vastgesteld welke onderwijskundige accenten we willen gaan leggen binnen ons onderwijs en wat we daarbinnen willen behouden en versterken. We sluiten daarbij ook aan op maatschappelijke ontwikkelingen, de opzet van moderne lesmethoden en behoefte aan maatwerk.
Onze grondhouding in het samenwerken is het vertrouwen op elkaars kwaliteiten, vakmanschap en betrokkenheid. We weten elkaar te vinden en we maken gebruik van elkaars expertise, vakgebieden en talenten.
Kernwaarden en visie
Voor en rondom ons onderwijs hebben we als team de volgende drie kernwaarden vastgesteld:
Wat betekent dit voor onze visie op de kinderen?
We vinden dat elk kind uniek, leerbaar is en goed onderwijs (met duidelijke instructie) op maat verdient. We geloven dat welbevinden; je veilig voelen, een voorwaarde is om tot leren te komen. We vinden het belangrijk om binnen het leren verschillende werkvormen te gebruiken (bijvoorbeeld coöperatieve werkvormen, bewegend leren) en bewust te zijn van versterkende ontwikkelingen en inzet van activiteiten (bijvoorbeeld creativiteit, cultuur en ICT ). We geloven dat voor het leren zelf en de verdere persoonlijke ontwikkeling zelfstandigheid belangrijk is. Het aanleren van medeverantwoordelijkheid voor het eigen werk en leerproces hoort daar bij.
Binnen het dagelijkse lesgeven willen we het bovenstaande terug laten komen. Aandachtspunten daarbij zijn:
Vanuit een christelijke levenshouding is het onze missie om vanuit een veilige omgeving kinderen een doorlopende leerlijn met kwaliteitsonderwijs te bieden en hen te begeleiden in hun ontwikkeling tot zelfstandige, verantwoordelijke en sociaal vaardige mensen. Daarbij willen we vanuit de betrokkenheid op de kinderen samenwerken met ouders/verzorgers en andere onderwijskundige (keten) partners.
De Bron wil een school zijn ‘waar leerlingen, leerkrachten en ouders zich thuis voelen en kunnen ontwikkelen.’ Naast aandacht voor de omgang met elkaar, vraagt dit om kwalitatief goed onderwijs dat aansluit bij de onderwijsbehoeften van elke leerling, maar ook tegemoet komt aan de vaardigheden die de leerlingen nodig hebben om te functioneren in de maatschappij. Dit vraagt om onderzoek en dialoog tussen de leerkrachten en de schoolleiding en klankborden met ouders.
Er is een schoolplan 2023/2027 geschreven. Er is een schooljaarplan waarin de schoolambities voor het komende jaar 2023/2024 zijn vastgelegd. Tijdens het lopende schooljaar 2023/2024 zal het team zich verder scholen op het gebied van het geven van effectieve instructie aan de kinderen. We werken volgens EDI (zie artikel op onze website). Ook gaan we verder met de ontwikkeling van onderwijs in taal (begrijpend lezen, spelling en lezen). Het team zal in 2024 een nieuwe methode kiezen voor taal en spelling. In 2023/2024 gaan we werken met Blink, een methode voor geïntegreerd zaakvakken onderwijs inclusief burgerschapsvorming. We gaan verder met het vasthouden en borgen van alle ontwikkelingen rondom het welbevinden, zelfstandig werken en het vergroten van de verantwoordelijkheid voor het eigen werk. De doelen van het schoolplan worden planmatig uitgevoerd en de voortgang zal jaarlijks besproken worden in de MR.
We vergelijken de ontwikkeling van uw kind met het landelijk gemiddelde.
Vanaf groep 2 worden de vorderingen op het gebied van lezen, taal en rekenen enkele malen per jaar beoordeeld aan de hand van landelijk genormeerde toetsen. We vergelijken de ontwikkeling van uw kind met het landelijk gemiddelde. De resultaten van de toetsen worden door het team besproken. Waar nodig wordt het onderwijs aangepast. Op deze wijze kunnen de kinderen als klas én individueel gevolgd worden. Deze resultaten worden meegewogen in het eindadvies dat de leerkracht van groep 8 geeft ten aanzien van het te volgen voortgezet onderwijs.
De kinderen van groep 8 maken in februari de IEP doorstroomtoets basisonderwijs. Deze doorstroomtoets ‘meet’ wat uw kind de afgelopen 8 jaren geleerd heeft en hieraan wordt een advies gekoppeld voor een vervolgschool. Echter vanuit de school (en dat is een wettelijke afspraak) wordt er vooraf aan deze Eindtoets al advies gegeven voor een passende vervolgschool. Leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies. Tijdens de informatieavond van groep 8 in september zullen de ouders/verzorgers van de kinderen van groep 8 verder geïnformeerd worden over de doorstroomtoets en aanmelding bij het middelbaar onderwijs.
Meer informatie – speciaal voor ouders - leest op de volgende website: https://www.bureau-ice.nl/basisonderwijs/voor-ouders/Blijvende professionalisering en schoolontwikkeling is een speerpunt.
Om de resultaten van het onderwijs te waarborgen en te verbeteren hebben we in ons schoolplan 2023/2027 onze kwaliteitszorg beschreven. We maken o.a. gebruik van tevredenheidsonderzoeken (leerlingen, ouders, medewerkers) en een gesprekkencyclus voor alle medewerkers. Op (boven) schoolniveau wordt er gesproken over de kwaliteit van het onderwijs en het team volgt regelmatig scholing. In 2021/2022 heeft de school gekozen voor ‘Leeruniek’ als hulpmiddel voor de analyse van de opbrengsten en verbeteringen in het onderwijs zelf. Blijvende professionalisering en schoolontwikkeling is een speerpunt.
De resultaten van het onderwijs worden besproken met de medezeggenschapsraad en de algemene directie. Op de website van de inspectie kunt u lezen hoe de inspectie de school beoordeelt (www.onderwijsinspectie.nl).
Diverse organisaties werken met de scholen samen om vragen over opvoeden en opgroeien, gezondheid en ontwikkeling te beantwoorden. De verpleegkundigen en de jeugdarts van de GGD, maar ook de schoolmaatschappelijk werkster zijn een aanspreekpunt voor ouders, leerkrachten en pedagogische werkers in scholen en de voorschoolse voorzieningen.
Jeugdgezondheidszorg van de GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft als doelstelling de gezondheid, groei en ontwikkeling van 4 tot 19 jarige kinderen te bevorderen en te beschermen. Samen met ouders en school willen de medewerkers JGZ ervoor zorgen dat kinderen zich zo gezond mogelijk ontwikkelen. Dit gebeurt door preventieve gezondheidsonderzoeken en vaccinaties van kinderen, ondersteuning van ouders, ondersteuning van leerkrachten en samenwerking met andere instanties. De gezondheidsonderzoeken vinden plaats bij 5-jarigen. Meten en wegen gebeurt in groep 6. U kunt bij de JGZ met vragen terecht over uw kind in ontwikkeling. Lichamelijke ontwikkeling, zoals groei en motoriek, maar ook voor opvoedingsvragen, gezonde voeding, eetgedrag en psychosociale ontwikkeling. In overleg met ouders kunnen we verwijzen naar andere vormen van ondersteuning of naar een huisarts/ specialist. Elk kind wordt een aantal keren door de JGZ uitgenodigd maar u kunt ook zelf bij de jeugdverpleegkundige binnenlopen op een inloopspreekuur op school. U kunt dan hier zonder afspraak binnen lopen. Bij vragen kunt u contact opnemen met de JGZ: 088-4433100 of een e-mail sturen naar jgz@ggdnog.nl.
De schoolmaatschappelijk werkster komt regelmatig op school en adviseert met name bij vragen ten aanzien van de sociaal emotionele ontwikkeling van leerlingen. (Bijvoorbeeld in situaties waarin het kind moeilijk aansluiting vindt, bij echtscheiding en dergelijke.)
Naam en contactgegevens van de GGD medewerkers:
Jeugdarts: mevrouw Annet Bos – van de Beek abos@ggdnog.nl
Verpleegkundige: mevrouw J. Koldewijn j.koldewijn@ggdnog.nl
Logopedist: mevrouw A. Smit
GGD Noord- en Oost-Gelderland
Oosteinde 17, Harderwijk
Postbus 46, 3840 AA Harderwijk Telefoon: 088 - 443 30 00, ggd@ggdnog.nl www.ggdnog.nl
Naam en contactgegevens: Ilse hartman i.hartman@cjgnunspeet.nl
Twee keer per jaar worden enkele zorgleerlingen besproken op het LOB. Hierbij overleggen we met verschillende instanties die zorg verlenen aan basisschoolleerlingen (GGD, school-begeleidingsdienst, schoolmaatschappelijk werk en de IB-ers van de eigen school).
Om optimale zorg goed te kunnen realiseren worden tussen de ver schillende instanties gegevens uitgewisseld. Aan de ouders wordt eerst toestemming gevraagd om dit te mogen doen.Binnen de CNS scholen willen we graag alle leerlingen, op elk niveau de juiste zorg bieden. Daarvoor zijn we samen met de Immanuel een samenwerking begonnen om zo de meer/hoogbegaafde leerling de uitdaging te geven die ze nodig hebben. De kinderen die hiervoor in aanmerking komen worden door de leerkracht en IB-er aangemeld via een aanmeld formulier. Hierbij zal specifiek gekeken worden naar de hulpvraag van het kind of de school. De leerlingen gaan na plaatsing een keer per week naar de gezamenlijke “Vuurtoren” groep. In deze groep komen kinderen van groep 5 tot en met groep 7 samen en leren hier vaardigheden aan die voor deze doelgroep belangrijk zijn, daarbij moet er worden gedacht aan mindset, het omgaan met vaste overtuigingen, het leren gebruik maken van het geheugen, zelfstandig werken, samenwerken, onderzoeken, omgaan met frustraties, het opsporen en oplossen van hiaten en het probleemoplossend vermogen ontwikkelen.
De “vuurtoren” groep komt elke week een middag bij elkaar op de locatie Randweg 11, bovenbouw locatie van de Immanuëlschool. Binnen de groep zal er gewerkt worden aan de hulpvraag van het kind en worden vaardigheden aangeleerd. Hierbij is er regelmatig contact met de IB-er van beide scholen. Er zijn vaste momenten van evaluatie en daar zal ook bekeken worden of leerlingen in de “Vuurtoren” groep blijven of inmiddels zoveel vaardigheden hebben geleerd om terug te kunnen naar hun eigen groep.
Vanuit de Immanuëlschool is de stap gezet om in Nunspeet tot een passende voorziening voor meer en hoogbegaafde leerlingen te komen. Het doel is: het realiseren van een zodanige voorziening in Nunspeet dat hoogbegaafde leerlingen passend onderwijs ontvangen binnen de gemeentegrenzen. Het bestuur van CNS wil voorkomen dat ouders noodgedwongen kiezen voor onderwijs in de regio, omdat Nunspeet geen geschikte onderwijsvoorziening heeft.
Binnen deze groep wordt een uitdagende leeromgeving geboden waarin de leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dit is niet altijd mogelijk is binnen het reguliere onderwijs. Dit kan tot verschillende problemen leiden zoals onderpresteren, aanpassings- en gedragsproblemen. De kinderen kunnen zich daardoor ongelukkig en onbegrepen voelen.
Hoogbegaafde kinderen leren op een andere manier. Zij staan anders in het leven. Deze unieke eigenschappen vragen om een andere benadering en leeromgeving. Onze enthousiaste leerkrachten en leerkrachtondersteuner hebben een specialisatie op dit gebied
zodat wij een passend onderwijsaanbod kunnen bieden. De kinderen gaan vaak sneller door de lesstof heen en hebben minder behoefte aan instructie. Daarom wordt de lesstof compact aangeboden. Er wordt per leerling gekeken waar behoefte aan is, wat aansluit bij hun niveau. Door deze manier van lesgeven ontstaat er meer ruimte voor verbreding en verdieping van de kernvakken. Daarnaast blijft er ook tijd over voor vakken zoals schaken, filosofie en mindset trainingen. In dit programma is er veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden die de kinderen ook in hun verdere leven nodig zullen hebben. U kunt hierbij denken aan vaardigheden als leren leren, leren doorzetten en omgaan met jezelf en de wereld om je heen. In het middagprogramma maken we gebruik van de units van IPC. We zijn ervan overtuigd dat kinderen op hun best leren door boeiende, actieve en zinvolle lessen. IPC helpt de leerkracht en de leerling hierbij. Leerlingen werken aan hun zelfvertrouwen en ontdekken volop hun eigen en elkaars talenten.
Wat betreft de organisatie is gekozen voor twee fultime meer -en hoogbegaafde groepen . Deze groepen hebben de naam Triade meegekregen. We hebben een groep leerlingen van groep 4, 5 en 6 en de tweede triade groep bestaat uit leerlingen van groep 7 en 8. De leerlingen van de HB klas vallen onder de verantwoordelijkheid van de Immanuëlschool. Professionele ondersteuning is structureel geregeld via Novilo.
Iedere school heeft in het schoolondersteuningsprofiel (SOP) omschreven welke ondersteuning de school kan bieden. In dit profiel is te lezen op welke wijze de school de begeleiding aan leerlingen vorm geeft en welke mogelijkheden voor extra ondersteuning de school heeft. Bij het realiseren van de gewenste ondersteuning werken alle scholen vanuit de uitgangspunten van handelingsgericht werken (HGW). Dit betekent kort gezegd: Als een kind extra ondersteuning nodig heeft, wordt niet in de eerste plaats gekeken naar wat het kind heeft, maar naar wat het kind nodig heeft. Bij HGW is de samenwerking en afstemming met ouders en andere deskundigen een belangrijk aandachtspunt.
Leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften stellen extra eisen aan de school, het gebouw, de leerkrachten, de IB-er en ook de medeleerlingen. Het uitgangspunt is dat elke leerkracht in principe ruimte heeft voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Denk hierbij aan verschillen in intelligentie, tempo, sociale vaardigheden en leermogelijkheden. Bij ieder verzoek tot plaatsing van een leerling zal een afweging gemaakt worden. Kern van deze afweging is de vraag of de combinatie van specifieke onderwijsbehoeften en de benodigde extra ondersteuning past binnen de basisondersteuning, die de school kan bieden.
Uitgangspunten (vragen) voor plaatsing zijn o.a. :
Is de school handelingsverlegen, dit betekent dat de school niet kan voldoen aan de ondersteuningsbehoefte van uw kind, dan wordt er allereerst binnen het bestuur of in de regio gezocht naar een andere reguliere basisschool die wel mogelijkheden heeft voor de juiste ondersteuning van uw kind. In dit traject wordt er te allen tijde nauw samengewerkt met de ouders. Ook de intern begeleider van de school en een intern of extern deskundige (bijvoorbeeld een orthopedagoog of jeugdarts) zal bij dit proces betrokken zijn. Mocht er geen andere reguliere basisschool zijn die een kind passend onderwijs kan bieden, dan kan een kind (tijdelijk) een passende plek vinden in het speciaal (basis)onderwijs zijn.
Voor een plaatsing in het speciaal (basis)onderwijs moet de school, samen met ouders, een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen bij de directeur-bestuurder van ons samenwerkingsverband (samenwerkingsverband Zeeluwe). Onze school participeert in het samenwerkingsverband Zeeluwe. Het schoolondersteuningsprofiel is te vinden op onze website en wordt in 2024 vernieuwd.
Binnen elke groep bevindt zich een divers gezelschap van kinderen. Divers als we het hebben over verschillen in bijvoorbeeld interesses, werkhouding, motivatie, leervermogen en leerprestaties. Daarbij komt dat elk kind zich op zijn eigen manier ontwikkelt: bij de één gaat de ontwikkeling geleidelijk, bij de ander met sprongen. In het leer- en ontwikkelingsaanbod wordt ingegaan op de hierboven beschreven verschillen in ontwikkeling. We maken bijvoorbeeld gebruik van leermethodes met differentiatiemogelijkheden, zodat leerlingen die meer oefening nodig hebben extra oefenstof en vlotte kinderen extra verdiepingsstof kan worden aangeboden. Om zicht te krijgen op de (leer)ontwikkeling van kinderen maken we gebruik van verschillende vormen van signalering en toetsing. In overeenstemming met de afspraken zoals die verwoord zijn in het regionale zorgplan gaan we, als blijkt dat een leerling toch niet goed mee kan komen met het niveau van zijn groep, als volgt te werk:
Wanneer het kind toch problemen blijft houden, wordt er een beroep gedaan op de schoolbegeleidingsdienst. De mogelijkheid tot uitgebreid testen is dan aanwezig. Deze test kan na overleg met de ouders aangevraagd worden door de IB-er. Aan de hand van de uitslag van de test wordt geadviseerd om:
toegang aan te vragen tot het speciaal onderwijs, als andere mogelijkheden zijn uitgeput
In groep 1 en 2 werken we met ‘Onderbouwd’. Op verschillende manieren stimuleren deze methoden de taal-, de rekenontwikkeling en de motoriek van kleuters. Er wordt gewerkt met thema’s. De methode zorgt voor een doorgaande lijn binnen het kleuteronderwijs. Ze sluiten ook aan bij de kerndoelen voor de genoemde vakgebieden. Op deze wijze vindt een goede voorbereiding plaats met betrekking tot lezen, rekenen en taal. Elke kleuter krijgt een prentenboek te leen met hierin stimulerende en activerende opdrachten.
Wanneer uit het leerlingvolgsysteem blijkt dat uw kind begin groep 5 ondanks intensieve begeleiding, een grote achterstand heeft bij het lezen en / of spellen (Cito-score E bij lezen 3x, spelling en begrijpend lezen) kan er sprake zijn van dyslexie. Uit het dossier van de school moet blijken dat het een hardnekkige achterstand is, die ook na een intensieve begeleiding door de school blijft bestaan. Ook mag er geen sprake zijn van andere belemmeringen, zoals gedrag- of leerstoornissen of een psychische stoornis. Naar aanleiding van eventuele aanvullende lees- en spellingtesten van de intern begeleider, wordt samen met de leerlingbegeleider van de Schoolbegeleidingsdienst bepaald of er een nader onderzoek naar dyslexie plaats zal vinden of niet, zodat er eventueel een dyslexieverklaring voor uw kind afgegeven kan worden.
Mocht uw kind de diagnose ernstige dyslexie krijgen, dan is het zelfs mogelijk dat uw zorg verzekeraar een behandeling van uw kind buiten school gaat vergoeden (één keer per week, drie kwartier). Als u voor deze vergoeding van een behandelaar (o.a. van Centraal Nederland) in aanmerking wil komen dan moet u deze aan de hand van de dyslexieverklaring zelf bij uw zorgverzekeraar aanvragen. Voor het slagen van de behandeling is de betrokkenheid en inbreng van zowel school als die van de ouder(s) wel van groot belang en zal van het kind en hun ouder(s) een behoorlijke inspanning vergen. School ontvangt geen vergoeding om bij te dragen in de behandeling. Daarom zullen de begeleidingsactiviteiten op het behandelcentrum en thuis plaatsvinden. Als uw kind een lichte vorm van dyslexie blijkt te hebben, zal de school (eventueel in overleg met de schoolbegeleider en het kind) een plan van aanpak opstellen, voor een behandeling van het kind op school zelf. Dit plan zal dan met de ouders besproken worden.
Op school is het programma Intowords beschikbaar. Voor een aantal kinderen met dyslexie is dit een waardevol middel om via het Chromebook de teksten van de leerboeken e.d. te laten voorlezen.
Onze school maakt gebruik van de externe ondersteuning voor algemene zaken, zoals begeleiding bij het veranderen van bepaalde vakgebieden, voor individuele hulp en begeleiding van kinderen met leer- en / of gedragsproblemen, enz. De leerkracht informeert altijd vooraf de betrokken ouders, voordat de hulp wordt ingeroepen. In gezamenlijk overleg tussen ouders, leerkracht, IB-er en een medewerker wordt nagegaan, wat het beste traject is voor het kind.
Leerlingen moeten in 8 jaar minimaal 7.520 uur naar school. Op jaarbasis is dat 940 uur. We zorgen voor een evenwichtige verdeling van de activiteiten. Onze school hanteert een continurooster. De lestijden kunt u vinden op onze website.
Alle medewerkers van CNS Nunspeet doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat uw kind het onderwijs krijgt dat hij/zij verdient.
Alle medewerkers van CNS Nunspeet doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat uw kind het onderwijs krijgt dat hij/zij verdient. Toch kan het voorkomen dat u in sommige gevallen niet tevreden bent over de werkwijze of keuzes die gemaakt worden. U kunt dan een klacht indienen.
We kennen drie niveaus:
In elke instelling of in elk bedrijf komt het voor dat ‘klanten’ niet tevreden zijn. Dat kan ook bij ons voorkomen. Veelal berusten klachten op miscommunicatie tussen betrokkenen. En van elke klacht kun je leren. Daarom raden wij u aan om in geval van klachten de volgende stappen te ondernemen.
Stap 1
Leg uw probleem zo snel mogelijk voor aan de leerkracht. In negen van de tien gevallen kan het probleem meteen worden opgelost. In andere gevallen wordt er samen gezocht naar een oplossing/aanpak. Het is daarbij belangrijk om geduld te hebben en de leerkracht de tijd te geven een oplossing uit te werken en een aanpak uit te proberen.
Stap 2
Als er na verloop van tijd geen verbetering optreedt, weer contact opnemen met de leerkracht. Samen weer zoeken naar een oplossing. Komt u er niet uit, ga naar stap 3.
Stap 3
Leg uw klacht voor aan de directeur van de school. U zoekt samen met de directeur naar een oplossing. In sommige gevallen is een gesprek tussen u, de leerkracht en de directeur een oplossing. Ook bij deze stap is het belangrijk om geduld te hebben en de directeur de tijd te geven een oplossing uit te werken en een aanpak uit te proberen. Geen resultaat? Leg dan uw klacht neer bij het bestuur.
Wanneer het klachten betreft van ouders of leerkrachten met betrekking tot seksuele intimidatie, agressie of geweld, kan rechtstreeks contact worden opgenomen met de vertrouwenspersoon.
Onze school heeft een contactpersoon. Bij haar kunt u altijd terecht om een klacht of een geval van (vermeend) machtsmisbruik te bespreken. De contactpersoon weet ook of uw klacht misschien op een andere plek thuis hoort en verwijst u dan naar de goede persoon. De gesprekken met de contactpersoon zijn altijd vertrouwelijk. De contactpersoon is er om u bij te staan. Zij begeleidt u als klager en onderneemt in overleg met u actie.
NAAM CONTACTPERSOON:
Lian Lobbezoo
CONTACTGEGEVENS:
Email adres: lianlobbezoo@cnsnunspeet.nl
Mobiel : 06-10122695
U kunt de vertrouwenspersoon zien als een objectieve deskundige van buiten de school. De contactpersoon zal in overleg met u bekijken of het inschakelen van de vertrouwenspersoon wenselijk is. De contactpersoon kan bij klachtbehandeling samenwerken met de vertrouwenspersoon. De contactpersoon kan de vertrouwenspersoon ook om advies vragen en een geval anoniem voorleggen. De vertrouwenspersoon kan naast het geven van informatie en advies ook optreden als bemiddelaar.
NAAM VERTROUWENSPERSOON
Marco Bulthuis
CONTACTGEGEVENS
Email adres: m.bulthuis@viaa.nl
Mobiel : 06-54795083
Geschillencommissie bijzonder onderwijs
Postbus 394, 3440 AJ Woerden
T 070-3861697 (van 10.00 tot 12.30 en 13.30 tot 16.00 uur)
E-mail: Info@gcbo.nl
De klachtenregeling is te vinden op de website van CNS Nunspeet.