Onze school is een gemeenschap van ouders, leden van de vereniging, bestuursleden, personeelsleden en kinderen, waarin liefde tot God en de naaste centraal staat. Al onze relaties staan in dat perspectief en in die relaties is eerlijkheid onmisbaar.
Vier relaties zijn van groot belang:
Alle kinderen moeten optimale kansen krijgen om hun talenten te kunnen ontwikkelen, maar dit mag nooit ten koste gaan van anderen. In al deze relaties staat het kind dus centraal en wordt tegemoet gekomen aan de volgende behoeften van kinderen:
Naar aanleiding van het bovenstaande willen we voldoen aan artikel 8 lid 3 wpo waarin staat dat het onderwijs:
Burgerschapsvorming is het vormen van leerlingen die actief meedoen aan de samenleving en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Bij Burgerschapsvorming gaat het vooral om de houding en de vaardigheden van de leerlingen. De school is hier een geschikte oefenplaats voor. Er zijn drie domeinen die de kern van Burgerschapsvorming zijn: Democratie (door democratie kunnen verschillende opvattingen op een vredige manier tot oplossingen komen. Participatie (door een bijdrage te leveren aan de eigen leefomgeving en de verantwoordelijkheid ervoor te nemen) en door identiteit (door te handen vanuit je waarden en normen).
Tijdens de lessen wereldoriëntatie en de lessen op levensbeschouwelijk vlak wordt regelmatig aandacht besteed aan de samenleving in het algemeen, uitgaande van onze waarden en normen. Wij proberen onze kinderen oog te laten hebben voor mensen met andere achtergronden en culturen. Onder andere tijdens zendingsprojecten komt dit ter sprake.
Kleding
Onze school is een christelijke school. Wij dragen het christelijk gedachtegoed uit in de geest van de grondslag van de vereniging voor CNS te Nunspeet. Dit heeft consequenties voor ons handelen met en naar elkaar. Wij zullen op onze scholen uitingen van andere godsdiensten niet toestaan. Vanuit onze overtuiging willen wij respect hebben voor het lichaam met invoelingsvermogen voor omgangsvormen en goede zeden. Om die reden vragen we rekening te houden met de kleding keuze, zodat deze passend is bij een leer- en schoolomgeving. Dus geen kleding met seksueel getinte afbeeldingen, geen kleding met doodshoofden of anderszins aanstootgevende afbeeldingen. Dit geldt ook voor zaken als tassen, mappen, etuis en dergelijke. Uit oogpunt van fatsoenlijke omgangsvormen is het dragen van hoofddeksels (baseballpet, ijsmuts en dergelijke) en zonnebrillen onder schooltijd, binnen de schoolgebouwen niet toegestaan. Van medewerkers en stagiaires vragen wij dat ze zich netjes en correct, kortom representatief kleden.
Elke school heeft als doel om het onderwijs aan de leerlingen zo goed als mogelijk te verzorgen. Vanuit kernwaarden (wat we belangrijk vinden) hebben we als team vastgesteld welke onderwijskundige accenten we willen gaan leggen binnen ons onderwijs en wat we daarbinnen willen behouden en versterken. We sluiten daarbij ook aan op maatschappelijke ontwikkelingen, de opzet van moderne lesmethoden en behoefte aan maatwerk.
Onze grondhouding in het samenwerken is het vertrouwen op elkaars kwaliteiten, vakmanschap en betrokkenheid. We weten elkaar te vinden en we maken gebruik van elkaars expertise, vakgebieden en talenten.
Kernwaarden en visie
Voor en rondom ons onderwijs hebben we als team de volgende drie kernwaarden vastgesteld:
Wat betekent dit voor onze visie op de kinderen?
We vinden dat elk kind uniek, leerbaar is en goed onderwijs (met duidelijke instructie) op maat verdient. We geloven dat welbevinden; je veilig voelen, een voorwaarde is om tot leren te komen. We vinden het belangrijk om binnen het leren verschillende werkvormen te gebruiken (bijvoorbeeld coöperatieve werkvormen, bewegend leren) en bewust te zijn van versterkende ontwikkelingen en inzet van activiteiten (bijvoorbeeld creativiteit, cultuur en ICT ). We geloven dat voor het leren zelf en de verdere persoonlijke ontwikkeling zelfstandigheid belangrijk is. Het aanleren van medeverantwoordelijkheid voor het eigen werk en leerproces hoort daar bij.
Binnen het dagelijkse lesgeven willen we het bovenstaande terug laten komen. Aandachtspunten daarbij zijn:
Vanuit een christelijke levenshouding is het onze missie om vanuit een veilige omgeving kinderen een doorlopende leerlijn met kwaliteitsonderwijs te bieden en hen te begeleiden in hun ontwikkeling tot zelfstandige, verantwoordelijke en sociaal vaardige mensen. Daarbij willen we vanuit de betrokkenheid op de kinderen samenwerken met ouders/verzorgers en andere onderwijskundige (keten) partners.
De Bron wil een school zijn ‘waar leerlingen, leerkrachten en ouders zich thuis voelen en kunnen ontwikkelen.’ Naast aandacht voor de omgang met elkaar, vraagt dit om kwalitatief goed onderwijs dat aansluit bij de onderwijsbehoeften van elke leerling, maar ook tegemoet komt aan de vaardigheden die de leerlingen nodig hebben om te functioneren in de maatschappij. Dit vraagt om onderzoek en dialoog tussen de leerkrachten en de schoolleiding en klankborden met ouders.
Er is een schoolplan 2023/2027 geschreven. Er is een schooljaarplan waarin de schoolambities voor het komende jaar 2023/2024 zijn vastgelegd. Tijdens het lopende schooljaar 2023/2024 zal het team zich verder scholen op het gebied van het geven van effectieve instructie aan de kinderen. We werken volgens EDI (zie artikel op onze website). Ook gaan we verder met de ontwikkeling van onderwijs in taal (begrijpend lezen, spelling en lezen). Het team zal in 2024 een nieuwe methode kiezen voor taal en spelling. In 2023/2024 gaan we werken met Blink, een methode voor geïntegreerd zaakvakken onderwijs inclusief burgerschapsvorming. We gaan verder met het vasthouden en borgen van alle ontwikkelingen rondom het welbevinden, zelfstandig werken en het vergroten van de verantwoordelijkheid voor het eigen werk. De doelen van het schoolplan worden planmatig uitgevoerd en de voortgang zal jaarlijks besproken worden in de MR.
Vanaf groep 2 worden de vorderingen op het gebied van lezen, taal en rekenen enkele malen per jaar beoordeeld aan de hand van landelijk genormeerde toetsen. We vergelijken de ontwikkeling van uw kind met het landelijk gemiddelde. De resultaten van de toetsen worden door het team besproken. Waar nodig wordt het onderwijs aangepast. Op deze wijze kunnen de kinderen als klas én individueel gevolgd worden. Deze resultaten worden meegewogen in het eindadvies dat de leerkracht van groep 8 geeft ten aanzien van het te volgen voortgezet onderwijs.
De kinderen van groep 8 maken in februari de IEP doorstroomtoets basisonderwijs. Deze doorstroomtoets ‘meet’ wat uw kind de afgelopen 8 jaren geleerd heeft en hieraan wordt een advies gekoppeld voor een vervolgschool. Echter vanuit de school (en dat is een wettelijke afspraak) wordt er vooraf aan deze Eindtoets al advies gegeven voor een passende vervolgschool. Leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies. Tijdens de informatieavond van groep 8 in september zullen de ouders/verzorgers van de kinderen van groep 8 verder geïnformeerd worden over de doorstroomtoets en aanmelding bij het middelbaar onderwijs.
Meer informatie – speciaal voor ouders - leest op de volgende website: https://www.bureau-ice.nl/basisonderwijs/voor-ouders/